Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@21:48:43 GMT

پایان ماه عسل روابط تل‌آویو و سازشکاران عرب

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۶۷۶۳۷

پایان ماه عسل روابط تل‌آویو و سازشکاران عرب

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، روز ۱۵ سپتامبر سال ۲۰۲۰، کشورهای امارات و بحرین در حضور «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور وقت آمریکا با اسرائیل توافق‌نامه‌های عادی‌سازی روابط موسوم به «ابراهیم» را امضا کردند. چندی بعد دو کشور مغرب و سودان نیز به این جمع پیوستند. در حالی که مقامات ارشد رژیم صهیونیستی در تدارک برای برگزاری دومین سالگرد امضای این توافق و برگزاری نشست سران کشورهای امضا‌کننده این توافق هستند، نشانه‌های زیادی ظهور یافته که حاکی از پایان ماه عسل روابط تل‌آویو و کشورهای سازشکار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه رأی الیوم، با محور قرار دادن این امر، نوشت: «رسانه‌های عبری این روزها، «دستاورد تاریخی» تل‌آویو در امضای توافقنامه‌های عادی سازی با امارات، بحرین، مغرب و سودان که به "توافق ابراهیم" معروف شده را، جشن می‌گیرند و تاکید دارند که اسرائیل بدون خستگی و با حمایت آمریکا به دنبال الحاق سایر کشورهای عربی به توافقنامه‌های عادی سازی و صلح با هدف ایجاد خاورمیانه‌ای جدید است. همانطور که روزنامه یدیعوت آحارونوت به نقل از تریبون های بلندپایه سیاسی در تل آویو بر آن صحه می‌گذارد».

اما از سوی دیگر، پس از آن‌که، وزارت امور خارجه امارات این هفته اعلام کرد که طی روزهای آینده سفیر امارات به ایران اعزام خواهد شد، در حالی که امارات از سال ۲۰۱۶، در ایران سفیر نداشت،  روزنامه صهیونیستی «ماکور ریشون» نوشت که «مئیر بن شبات»، رئیس سابق شورای امنیت قومی اسرائیل، روز گذشته، هشدار داد که امضای توافق هسته‌ای با ایران، توافق‌ ابراهیم را به طور جدی به خطر می‌اندازد و بازگشت به توافق هسته‌ای، عادی‌سازی بین اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج [فارس] را به بی‌ثبات و متزلزل می‌کند. 

رئیس پیشین شورای امنیت قومی رژیم صهیونیستی، بازگشت سفیر امارات به تهران را دلیلی بر این امر دانست و گفت که این مسئله یک نقطه تحول است که امکان بازگشت روابط تهران با کشورهای عربی خلیج فارس را به همراه دارد به ویژه این‌که بعد از امضای توافق هسته ای جایگاه و نفوذ ایران افزایش خواهد یافت.

وی همچنین اجازه ندادن کشور عمان به شرکت‌های هواپیمایی صهیونیستی برای استفاده از حریم هوایی این کشور را دلیل دیگری برای اثبات ادعایش دانست.

بن شبات همچنین در پژوهشی که در وب‌سایت مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه تل‌آویو منتشر شد،از اینکه توافق ابراهیم، پس از دو سال، اجماع زیادی در داخل رژیم صهیونیستی کسب کرده، ابراز خوشحالی کرد و افزود: امضای یک توافق صلح آسان نیست. امضای آن مانند ازدواج، آغاز یک مراسم است و نتیجه آن در روزها و سال‌های بعد روشن می‌شود. ساختن یک زندگی مشترک مستلزم تعامل با آن و همزیستی است. بر این اساس این امر مستلزم سرمایه‌گذاری، ابتکار، خلاقیت و بروزرسانی مداوم است، زیرا هر موفقیتی باعث تعمیق اعتماد و مشارکت و همراه با آن، ایمان به راه درست می‌شود.

در ادامه این یادداشت آمده است: «با این حال، این خوش‌بینی اسرائیل به توسعه عادی‌سازی با کشورهای سازشگر و کشورهای دیگری که می‌خواهند آن‌ها را در چارچوب توافق عادی‌سازی بگنجانند، بدون در نظر گرفتن مواضع مردم این کشورها است. مانند صلح با اردن و مصر که حتی به اعتراف خود اشغالگران، صلح با این دو کشور، هنوز بسیار سرد است، زیرا اکثریت قریب به اتفاق مردم مصر و اردن این صلح را رد می‌کنند و همچنان با آرمان اصلی عرب‌ها که فلسطین است، پیوند دارند.

در ادامه این یادداشت، نظرسنجی انجام شده از سوی اندیشکده واشنگتن برای خاور نزدیک آمده است که نشان می‌دهد، درصد حامیان عادی‌سازی توافق با رژیم اشغالگر در عربستان سعودی، بحرین و امارات به شدت کاهش یافته و در اقلیت قرار گرفته است.

این نظرسنجی نشان می‌دهد که با وجود افزایش تعداد عربهای خلیج‌فارس که اکنون «توافقنامه‌های ابراهیم» را رد می‌کنند، هنوز صداهای ضعیفی نیز وجود دارند که موافق برقراری روابط با اسرائیلی‌ها هستند. درصد افرادی که به توافق‌های عادی‌سازی در عربستان سعودی، بحرین و امارات مثبت نگاه می‌کنند طی سال گذشته کاهش یافته است، زیرا دو سوم شهروندان در کشورهای فوق‌الذکر پس از کمتر از دو سال به «توافقنامه‌های ابراهیم» نگاه نامطلوب دارند.

داده‌های این نظرسنجی نشان‌دهنده گرایش مخالفی از گشایش در قبال برقراری روابط تجاری و اجتماعی با اسرائیلی‌ها در برخی از بخش‌های خلیج فارس، به‌ویژه در مقایسه با همتایان آنها در مصر، کویت و کشورهای مشرق عربی است. 

این اندیشکده با اشاره به خوش بینی نسبی درصد زیادی از اماراتی‌ها، بحرینی‌ها، سعودی‌ها و حتی برخی از مصری‌ها در ماه‌های نخست پس از اعلام توافقنامه‌های ابراهیم نوشت که در رویکردهای فعلی این افراد تناقض‌هایی وجود دارد. وقتی رویکردها در خصوص این توافقنامه‌ها،  برای نخستین‌ بار در نوامبر ۲۰۲۰ بررسی شد، نگرش‌ها در امارات و بحرین در واقع بین دیدگاه‌های مثبت و منفی در خصوص توافق ابراهیم تقسیم می‌شد. به غیر از اتباع کشورهای امضاءکننده این توافق، ۴۰ درصد سعودی‌ها و قطری‌ها، در آن زمان از این توافقنامه‌ها حمایت کردند. اما در حال حاضر، درصد کسانی که به این توافق، نظر مثبت دارند، در عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی بین ۱۹ تا ۲۵ درصد است.

در همین راستا، « سمدار بری» شرق شناس اسرائیلی، در تحلیلی که در روزنامه عبری یدیعوت آحارونوت منتشر شد، اذعان کرده بود که صلح با مصر همچنان بسیار سرد است و نیاز مبرمی به احیای آن  به ویژه از سوی تصمیم‌گیرندگان در قاهره دارد. وی در عین حال با اشاره به این‌ «ماه عسل» اسرائیل با کشورهای حاشیه خلیج فارس، همزمان با «صلح سرد» تجاری و مدنی با مصر بحرانی می‌شود، نوشت که این امری است که اسرائیل را ملزم می‌کند که درها را باز کند تا این صلح گرم با کشورهای عربی دیگر در خلیج فارس مصر را نیز شامل شود.

«آرییل کهانا» نویسنده روزنامه صهیونیستی «اسرائیل هیوم» نیز چندی پیش از پایان ماه عسل روابط بین تل آویو و ابوظبی پس از عادی سازی روابط بین آنها خبر داد و نوشت: «طرفین امروز از روابط دوجانبه اظهار رضایتمندی بسیار می کنند، اما پس از دو سال از آغاز عادی سازی، اکنون طرفین در عمل با واقعیت پیچیده ای مواجه هستند»

وی با اشاره به نارضایتی تل‌‌آویو از «عقب‌نشینی امارات از وعده‌هایی که درپی امضای قرارداد عادی‌سازی به آنها برای بهره مندی از منابع ثروت در امارات داده شد»نوشت که پس از گذشت دو سال از عادی‌سازی، اماراتی‌ها هنوز اقبال خاصی از اسرائیلی‌ها نکرده‌اند، مگر در حالتی که فعالیت ارائه شده، مشخصا برای طرف اماراتی سود داشته، «لذا این وضعیت موجب ناامیدی اسرائیلی‌ها از غرق شدن در دریای پول امارات شده است».

انتهای پیام/م

منبع: فارس

کلیدواژه: توافق ابراهیم توافق هسته ای خلیج فارس عادی سازی اسرائیل ایران عادی سازی توافقنامه ها عادی سازی اسرائیلی ها خلیج فارس ماه عسل تل آویو دو سال

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۶۷۶۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رسانه عبری: ریاض اسرائیل را درباره هر حمله به رفح تهدید کرد

یک رسانه عبری به نقل از یک منبع ناشناس سعودی مدعی شد که عربستان درباره هرگونه حمله اسرائیل به رفح این رژیم را تهدید و اعلام کرد که این حمله منجر به دور شدن توافق عادی‌سازی تل‌آویو و ریاض می‌شود. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، درحالی که طی یک هفته گذشته اخبار متعددی درباره روند عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی و تحرکات آمریکا در این زمینه به ویژه بعد از سفر «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه این کشور به ریاض منتشر شده است، امروز پنجشنبه یک رسانه عبری مدعی شد که عربستان تهدید کرده که هرگونه حمله اسرائیل به رفح در جنوب نوار غزه موجب دور شدن قرارداد عادی‌سازی بین ریاض و تل‌آویو می‌گردد (احتمال آن را کم می‌کند).

شبکه کان رژیم صهیونیستی در این زمینه گزارش داد که یک منبع در دربار پادشاهی عربستان به این شبکه اعلام کرده که ریاض درباره هرگونه عملیات نظامی اسرائیل در رفح به تل‌آویو هشدار داده و اعلام کرده که اگر این حمله اتفاق بیفتد منجر به دور شدن قرارداد عادی‌سازی عربستان و اسرائیل می‌شود و همین مسئله اسرائیل را در برابر گزینه سختی قرار داده است.

این رسانه عبری اعلام کرد که منبع مذکور در دربار پادشاهی عربستان گفت که ریاض از طریق آمریکایی‌ها پیامی به تل آویو فرستاده و تاکید کرده است که هرگونه عملیات نظامی در رفح اشتباهی بزرگ بوده و قرارداد عادی سازی بین ریاض و تل آویو را دور می‌کند.

شبکه کان رژیم صهیونیستی به نقل از منبع سعودی مذکور که نام او را ذکر نکرده اعلام کرد که در این صورت (حمله اسرائیل به رفح) عربستان (در صورت عادی‌سازی با اسرائیل) به عنوان کشوری خائن شناخته خواهد شد.

به ادعای این رسانه صهیونیستی، این منبع تاکید کرد که در صورت عدم تشکیل کشور فلسطین عربستان نمی‌تواند روابط خود را با اسرائیل عادی کند و ریاض حاضر نیست جایگاهی که در میان کشورهای اسلامی دارد را از دست بدهد.

رسانه عبری از پیشرفت ملموس در سازش ریاض-تل‌آویو خبر دادگفت‌وگوهای پنهانی عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه

این درحالی است که 2 روز قبل یک رسانه عبری زبان ادعا کرد، پیشرفت ملموسی در روند سازش بین ریاض و تل‌آویو به ثبت رسیده است.

شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی به این منظور اعلام کرد که همه نگاه‌ها متوجه ریاض است و امیدواری محتاطانه‌ای را در مورد شکل گیری پیشرفت جدیدی در این روند می‌توان ملاحظه کرد. محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به شکل جداگانه‌ای با بلینکن و ابو مازن به گفتگو پرداخته است، در سایه مذاکرات انجام گرفته در رابطه با توافق مبادله اسرا، دولت بایدن فشارهایی را برای برقراری روابط بین اسرائیل و عربستان سعودی وارد می‌کند و یک منبع نزدیک به دربار عربستان اعلام کرد نیازمند تضمین‌‌هایی برای فراهم شدن زمینه تشکیل دولت فلسطینی هستیم.

روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارانوت هم اعلام کرد که تماس‌های مربوط به سازش بین اسرائیل و عربستان که بعد از 7 اکتبر متوقف شد، با کمک و تلاش وزیر خارجه آمریکا که به ریاض سفر کرده بود، از سر گرفته شده است، این بار توافق دایره‌ای شکل است، واشنگتن چتر امنیتی برای ریاض فراهم می‌کندو در مقابل عربستان سعودی روند سازش را از سر می‌گیرد.

این رسانه عبری افزود که طی هفت ماه گذشته از جنگ، ارتباط بین ریاض و تل‌آویو به شکل به شدت محدودی حفظ شد، این کار از طریق نمایندگان عربستان در ایالات متحده و اروپا انجام گرفته است و در عین حال ریاض به دقت و وسواس شانس بنیامین نتانیاهو برای بقا در قدرت را سبک و سنگین می‌کند، تا اینکه در هفته گذشته بود که سخنگویان سعودی اعلام کردند که حتی با وجود نتانیاهو هم روند برقراری روابط را به پیش خواهند برد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • توافق نزدیک عربستان با آمریکا؛ آل‌سعود هسته‌ای می‌شود؟
  •  دولت بایدن و عربستان در آستانه یک توافق امنیتی
  • عربستان و آمریکا به توافق نزدیک شدند؟
  • آمریکا و عربستان در مسیر توافق هسته‌ای غیرنظامی؟
  • منابع آگاه: دولت بایدن و عربستان درحال انجام بررسی‌های نهایی درباره یک توافق هستند
  • احتمال توافق ریاض-واشنگتن بدون عادی‌سازی روابط با اسرائیل
  • پیام عربستان به اسرائیل درباره حمله احتمالی به رفح
  • پیام عربستان به تل‌آویو درباره حمله به رفح
  • رسانه عبری: ریاض اسرائیل را درباره هر حمله به رفح تهدید کرد
  • عادی‌سازی روابط رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه قابل هضم و توجیه نیست